De collagraph druktechniek

Leren door experimenteren

Ik leer door te doen. Door te knippen, plakken, tekenen en schuiven. Ik moet iets uitproberen om te zien of iets werkt. Ook zorgt experimenteren dat mijn creativiteit gaat stromen.

De collagraph techniek heb ik recent ontdekt. Het heeft die heerlijke experimentele en onvoorspelbare component waarvan ik ‘aan’ ga.

 

Wat is een Collagraph?

De Collagraph techniek is een druktechniek. De basis is een plaat van een dun stuk hout of karton. Door delen weg te snijden, in te krassen of materialen erop te plakken, zoals stof, tape of behang, krijg je een driedimensionale plaat met verschillende structuren. Alle randen, groeven en texturen op de plaat zullen inkt op een andere manier vasthouden. Materialen met veel groeven en inkepingen zullen veel inkt vasthouden en donker afdrukken. Gladde en glanzende oppervlakken, zoals folietape of lijm zullen weinig inkt vasthouden en licht afdrukken. Door hiermee te spelen, kun je allerlei gradaties en structuren creëren.

 

Het leuke van de Collograph techniek is dat, door alledaagse materialen te gebruiken, de drempel laag is om van alles uit te proberen en te experimenteren. Door het gebruik van deze ‘goedkope’ materialen, is de oplage echter wel beperkt. Na een aantal afdrukken zullen stukjes van de plaat loslaten of er afvallen. Maar die vergankelijkheid van de plaat vind ik juist spannend en maakt elke afdruk waardevol en uniek.